Salomee Speelt

Salomee Speelt is een “mixed media” collectief opgericht door Noémi Schlosser in 2004. Schlosser is een jonge theatermaker, ze studeerde af in 2001 onder Dora van der Groen en Ivo van Hove, aan de Studio Herman Teirlinck optie Toneel Dora van der Groen, te Antwerpen.

Het concept voor het gezelschap ontstond uit de noodzaak om een diversiteit en een breed landschap aan artistieke milieus samen te brengen: theater maar ook muziek, fotografie, installaties en film.

Salomee Speelt vond haar inspiratie bij het Russische Constructivisme en de Russische avant-garde film. Verschillende elementen ( beeld, muziek, film en tekst) worden naast elkaar geplaatst zodat het publiek uitgenodigd wordt om actief betrokken te worden, mee te denken en hun verbeelding te gebruiken om zo hun eigen verhaal bij de voorstelling te creëren.

 Voor elk nieuw project zoekt Noemi Schlosser potentiële nieuwe medewerkers acteurs, muzikanten, begeleiders, componisten en designers. Ze sluit niet uit om met dezelfde kunstenaars meer dan eens te werken, maar ze wilt zich niet verbinden aan een vaste kern.

Daarnaast wilt Salomee Speelt zich tevens ook niet verbinden tot één stijl in het bijzonder ook niet qua materiaal of thema's. Het verhaal wordt ook niet per sé altijd lineair verteld. Salomee Speelt wilt naar buiten komen als een mixed media internationaal Vlaams theatergezelschap.

- - - - -       De DRIE Hoofd thema's zijn...

Het in vraag stellen van de plaats van het individu in de maatschappij/

Het observeren van hoe het individu zijn/haar leven leidt/

Het in beeld brengen van mensen in uitzonderlijke omstandigheden.

NOEMI SCHLOSSER

Noemi werd geboren op 7 november 1978 in Antwerpen als eerste kind van twee kunstenaars , Petr Schlosser , schilder oorspronkelijk Tsjechisch , maar geboren in Londen tijdens WW2 en een Franstalige moeder Tereze Brichart , schilderes en beeldhouwster . Deze rijke internationale culturele achtergrond was zonder twijfel de vruchtbare grond voor haar theatrale carrière en maakte haar drietalige Frans , Engels en Nederlands vanaf jonge leeftijd .

Opgevoed in een huis waar de focus op kunst lag, besluit Noemi op zesjarige leeftijd dat haar leven zich op het podium gaat afspelen. Vanaf dat moment doet ze alles om dit doel te bereiken . Ze studeert in 1997 af Latijn-Grieks aan het Lyceum te Antwerpen, terwijl  ze ondertussen theater, welsprekendheid, dictie, voordracht, dans en muziek leert in haar vrije tijd.

In 1997 start ze aan het Hoger Herman Teirlinck Instituut optie Theater Dora van der Groen , waar ze afstudeerde in 2001. Tegelijkertijd behaalt ze een master in didactiek voor podiumkunsten.

Ze begint als freelancer en krijgt rollen zowel in het Belgische theaterlandschap als in performance kunst ( de beste herinneringen gaan naar het internationale succesprogramma 'Smile off your face " van Ontroerend Goed en winnaar Edinburgh Festival 2007) . Hier en daar wordt ze uitgenodigd voor gastrollen in teeveeshows of  commercials, maar dit is ' om de huur te betalen " daar haar hart bij het theater ligt.

In 2004 begon Noemi het mixed media theatergezelschap Salomee Speelt . Dit klein theatergezelschap verkreeg subsidies van Stad Antwerpen, Provincie Antwerpen, de Vlaamse Gemeenschap en de Europese Unie. Het gezelschap is ook internationaal en speelt in drie verschillende talen in Europa , Israël , Marokko en de Verenigde Staten .

In 2007 ontving Noemi residency in de Arenbergschouwburg Antwerpen .

In 2008/ 09 cureerde Noemi mee het Jaar van de Joodse cultuur van Antwerpen .

In 2011 werd ze gekozen als  finalist voor OPERARE BERLIN en Paideia ZWEDEN , waar ze deelneemt aan wekenlange kunstenaar retraites waar ze op hoog niveau wordt gecoached op zakelijk en artistiek vlak nieuwe concepten ontwikkeld.  Ze wordt ook gevraagd om deel uit te maken van Internationale Innovator Networking  group ROI , evenals uitgenodigd om de League of Professional Woman bij te treden in de VS, alsook de American Jewish Theatre Association ( AJT )

2011/12 Noemi is Artist in Residence in Chicago voor ShPieL , waar ze 3 shows creëert  , ze speelt in 2 en regisseert haar eerste volledige productie , geeft masterclasses in acteren aan Lookingglass theater en tijdens de AJTmeetings aan UCLA . Ze gaf seminars over selfproducing en ‘Europees/Vlaams’theater  in Montreal voor LeMood . Ze vervoledigde ook in december haar Holocaust studies in Yad Vashem , Jeruzalem .

In 2013 opende Noemi al een nieuwe show in januarie. Werd ze  geselecteerd voor een Masterclass bij Troubleyn (Jan Fabre) met Viviane de Muynck in februari . Over de afgelopen maanden nam ze deel aan seminaries in NYC ( 6 punten fellowship ) en werd ze in mei  uitgenodigd voor het Internationaal Forum van Theatertreffen , 50ste editie van de Berliner Festspiele.

Noemi heeft veel gereisd om haar horizon te vergroten en inspiratie . Ze heeft een speciale interesse in moderne geschiedenis . Haar passies werden haar bijgebracht door haar ouders .

Fotogalerij

Subscribe to our mailing list